اسکوپ کردن سنگ یعنی گیردار کردن سطح پشتی سنگ که به روشهای مختلفی انجام میشود. تقریبا تمام سنگهایی که در نمای ساختمان یا دیوارها به کار میروند دارای سطح نسبتا صافی هستند. همچنین ماهیت سنگ به گونهای است که آب را جذب نمیکند و برای همین از ملات جدا میگردد. اگر سنگ اسکوپ نشده باشد چند عامل مهم میتوانند باعث جدا شدن سنگ از ملات شوند. برای مثال زمین لرزه، گذر زمان و دمای هوا در جدا شدن سنگها از دیوار و نما تأثیر دارند.
در ادامه بیشتر درباره اسکوپ کردن سنگها صحبت میکنیم، به مزایای این تکنیک میپردازیم و انواع آن را توضیح میدهیم.
چرا سنگ ها باید اسکوپ شوند؟
همان طور که در بخش ابتدایی به این نکته اشاره کردیم، اسکوپ کردن سنگها باعث جلوگیری از سقوط آنها میشود. البته عمل اسکوپ کردن برای سنگهایی انجام میشود که در دیوار یا نما به کار میروند. اگر سنگهایی که در نمای ساختمانهای به کار میروند، اسکوپ نشوند با یک زمینلرزه نامحسوس هم ممکن است سقوط کنند. همچنین شرایط آب و هوایی در مناطق مختلف، متفاوت بوده و بر چسبندگی ملات تأثیر دارد. وقتی سنگها اسکوپ شده باشند علاوه بر ملات، گیرهها هم سنگ را بر سر جای خود حفظ مینمایند.
در ساختمانهایی که ارتفاع زیادی دارند، در بسیاری از موارد برای نصب و اجرا سنگ ساختمانی تنها از روش اسکوپ کمک میگیرند. به این صورت که نقش ملات در نگهداری سنگها ناچیز است و سنگ با گیرهها و ریلها نصب میگردد. با این روش احتمال سقوط سنگ به صفر میرسد.
انواع روشهای اسکوپ سنگ
اسکوپ کردن سنگ نما یا دیوار یک تکنیک مؤثر در حفظ ایمنی ساختمان است. روشهای مختلفی برای پیادهسازی اسکوپ وجود دارند که هر کدام برای موارد مختلف مناسب هستند. تعدادی از انواع روشهای اسکوپ سنگ را در ادامه بخوانید.
اسکوپ کردن سنگ با سیم مفتول
در روش اسکوپ کردن سنگ با سیم مفتول، در سطح پشتی سنگ شیارهایی به شکل چارچوب ایجاد میکنند. سیمهای آهنی به قطر ۲ میلیمتر از شیارها عبور کرده و در قسمتی گره میخورند. وقتی که سنگ را در دیوار یا نما به کار بردند، سیمهای مفتولی درون ملات پشت سنگ فرو رفته و سنگ را در جای خود ثابت نگه میدارند.
اسکوپ کردن سنگ با لقمه گذاری
یکی دیگر از روشهای اسکوپ کردن سنگ استفاده از لقمه فلزی است. در این روش یک برش پشت سنگ ایجاد میکنند و لقمه فلزی را در آن نصب مینمایند. معمولا این لقمه با چسب آهن به سنگ متصل میشود. زمانی که سنگ را برای نما به کار میبرند، دوغاب و سیمان به لقمهها چسبیده و از سقوط سنگ جلوگیری میکنند.
اسکوپ سنگ به روش پیچ و رول پلاک
روش پیچ و رول پلاک برای اسکوپ کردن سنگ استفاده میشود. پس از اینکه صفحات سنگ را در نما یا دیوار با ملات نصب کردند، برای اطمینان بیشتر آن را به ملات پیچ میکنند. این روش در موارد بسیار کمی کاربرد دارد.
اسکوپ پروانهای
اسکوپ پروانهای به کمک گیرهای شبیه به پروانه انجام میشود. در این روش شیارهای ۴۵ درجه پشت سنگ ایجاد میکنند و گیره پروانهای را درون آن قرار میدهند. بسته به ابعاد سنگ از چندین گیره پروانهای استفاده میشود. زمانی که سنگ را روی ملات میچسبانند این گیرهها از سقوط سنگ جلوگیری کرده و در ملات ثابت میمانند.
اسکوپ دو پایه و سه پایه
اسکوپ دو پایه و سه پایه نوعی گیره هستند که با چسب مخصوص به پشت سنگ میچسبند. دقیقا مانند روش لقمهگذاری این گیرهها هم در ملات فرو رفته و از سقوط سنگ جلوگیری میکنند.
اسکوپ Z
اسکوپ Z گیرهای شبیه به حرف انگلیسی Z است. برای اینکه بتوان این گیره را به سنگ متصل کرد، شیارهایی پشت سنگ ایجاد میکنند. این روش نیازی به چسب سنگ ندارد.
مزایای اسکوپ کردن سنگ
از جمله مزایای اسکوپ کردن سنگ میتوان به افزایش طول عمر سنگ، جلوگیری از شکستن سنگ در اثر انبساط و انقباض و... اشاره کرد. البته اسکوپ کردن سنگ به تنهایی نمیتواند کافی باشد بلکه باید از یک نبشی در نمای ساختمان کمک گرفت که وزن تمام سنگهای نما بر روی آن تقسیم شود.
سنگ کوپ چیست؟
ممکن است اصطلاح اسکوپ کردن و سنگ کوپ برای شما مشابه باشند اما این دو مفهوم کاملا متفاوت هستند. سنگ کوپ به هر نوع سنگی گفته میشود که از معدن استخراج شده و هنوز تراش نخورده است. سنگهای کوپ پس از تراش در کارگاه سنگبری به شکل اسلب یا سایر اشکال درمیآیند.
ببرای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با اسکوپ کردن سنگ و خرید انواع سنگ های ساختمانی با کارشناسان ما در الیت اسلب تماس بگیرید.